Karkówka w plastrach po zbójnicku


Karkówka w plastrach po zbójnicku

Kruche i aromatyczne mięso wieprzowe duszone w bardzo wyrazistym sosie. Wyśmienity obiad, któremu ciężko się oprzeć. Tak przyrządzoną karkówkę możemy podać z ziemniaczkami, kluskami albo kaszą oraz surówką, najlepiej z kiszonej kapusty.

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

2-3 cebule

ok 30 dkg pieczarek

1 łyżka masła

0,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)

0,5 szklanki bulionu lub wody

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu (zamiennie można użyć cukru)

ok 2 łyżki mąki

1 łyżka posiekanej pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

 

 

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***

*** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do szerokiego garnka lub na dużą patelnie ***

*** Do tłuszczu na którym smażyło się mięso dodajemy masło i podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą ***

*** Podsmażone pieczarki z cebulą układamy na mięsie, całość zalewamy winem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Gotujemy przez chwilę. Dodajemy bulion lub wodę oraz sos sojowy. Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i całość dusimy pod przykryciem przez około 45 minut – do miękkości mięsa ***

*** Po tym czasie mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód, mieszamy. Na koniec sos zaciągamy mąką zmieszaną z niewielką ilością wody, zagotowujemy ***

*** Na koniec sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Dokładamy ponownie mięso, delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments