Racuszki owsiano-jogurtowe z jabłkami
Idealne dla małych i dużych. Płatki są zmielone, więc prawie ich nie czuć, a racuszki wychodzą puszyste i wilgotne – bo na jogurcie naturalnym z dodatkiem jabłka. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i proste w wykonaniu. Mega smaczne!
Składniki:
100g płatków owsianych
150g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
50g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jabłko
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia racuszków
*** Płatki owsiane przekładamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy (u mnie dodatkowo garść płatków orkiszowych, bo zabrakło mi owsianych 😉 ***
*** Całość odkładamy na około pół godziny, aby płatki zmiękły ***
*** Dodajemy jajka, mieszamy ***
*** Całość przekładamy do malaksera i blendujemy ***
*** Dodajemy mąkę, cukier puder i sodę, mieszamy ***
*** Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placuszek ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia ***
*** Przekładamy na talerz i obficie posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ