Wielkanocna babka drożdżowa
Delikatna, maślana i długo świeża babka drożdżowa z lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealna na Wielkanoc.
Przepis jest na jedną średniej wielkości blaszkę (22 cm z kominem), w razie potrzeby, można podwoić ilość składników i upiec dwie babki na raz 😉
Składniki:
50ml ciepłego mleka (nie gorącego)
25g świeżych drożdży
200g mąki pszennej
30g cukru
szczypta soli
2 jajka
75g miękkiego masła
- Lukier pomarańczowy:
ok 100g cukru pudru
ok 2 łyżki soku z pomarańczy
- Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość rozcieramy łyżką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ***
*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***
*** Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto (minimum 10 minut) ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy ręką i układamy w foremce (moja foremka z kominem ma średnicę 22 cm) ***
*** Foremkę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do ponownego wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie wkładamy babkę do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut ***
*** Przestudzoną wyjmujemy z foremki ***
*** Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z pomarańczy w takiej ilości by otrzymać gęsty lukier ***
*** Babkę polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ