Zraziki drobiowe w sosie pieczeniowym


Zraziki drobiowe w sosie pieczeniowym

Roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Świetny pomysł na rodzinny niedzielny lub świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ziemniaczkami, kaszą lub z kluskami i ulubioną surówką.

 

 

 

Składniki:

3 duże pojedyncze filety z kurczaka

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

1-2 ogórki kiszone

2-3 łyżki musztardy

350ml bulionu lub wody

1 łyżka sosu sojowego

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy ***

*** Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość do miseczki, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, mieszamy ***

*** Filety kroimy na 3 części. Mięso cienko rozbijam. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***

*** Rozbite filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***

*** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące ***

*** Następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso ***

*** Smażymy z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 25 minut ***

*** Po tym czasie zaciągamy powstały sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody i 1 łyżka mąki) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut. Na końcu posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE