Żurek błyskawiczny z duszonymi ziemniaczkami i białą kiełbasą
Ekspresowy żurek na bogato. Doskonały smak, który zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi lub przekąską imprezową. Coś pysznego!
Składniki:
500ml gotowego zakwasu na żurek – z butelki
1,5 litra bulionu
3 łyżki śmietanki 30%
1-2 łyżeczki chrzanu
2-3 białe kiełbasy (u mnie surowe)
1 łyżka majeranku
- Puree ziemniaczane:
ok 1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki 30%
1 łyżeczka soli
- Dodatkowo:
20dkg boczku wędzonego
opcjonalnie- jajka ugotowane na twardo
*** Kiełbasy kroimy na 3-4 części i podsmażamy w garnku z dwóch stron ***
*** Gdy kiełbasa zrumieni się, zalewamy ją bulionem, zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy żurek z butelki oraz śmietankę, majeranek i chrzan, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając ***
*** W międzyczasie gdy żurek się gotuje przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło oraz śmietankę i dusimy ***
*** Na patelni wytapiamy i rumienimy pokrojony na małe kawałki boczek wędzony ***
*** Na głębokie talerze do zupy nakładamy porcję duszonych ziemniaczków ***
*** Zalewamy żurkiem, a ziemniaczki posypujemy zrumienionym boczkiem ***
*** Jeśli lubimy do żurku można dodać ugotowane na twardo połówki jajek ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ