Zapiekane gruszki – pyszna przekąska na imprezę!
Soczyste gruszki z piekarnika, zapiekane z żurawiną, serem pleśniowym i orzechami, to świetny pomysł na pyszną i efektowną przystawkę imprezową lub przekąskę po obiedzie. Danie pozytywnie zaskakuje połączeniem smaków, a przepis jest tak prosty, że każdy spokojnie sobie z nim poradzi. Polecam!
Składniki:
4 gruszki (niezbyt twarde)
8 łyżeczek konfitury z żurawiny
ok 50g sera pleśniowego np. gorgonzola
garść orzechów włoskich
*** Gruszki przecinamy wzdłuż na pół i za pomocą małej łyżeczki usuwamy gniazda nasienne ***
*** Wydrążone gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Na każdą połówkę gruszki układamy łyżeczkę żurawiny ***
*** Przykrywamy plasterkiem sera pleśniowego ***
*** Posypujemy pokrojonymi na kawałki orzechami ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut ***
*** Przekładamy na talerz, podajemy na ciepło, choć na zimno też dobrze smakują ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- Imprezowe przekąski Przepisy tutaj (KLIK)
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- Dania dla dzieci Przepisy tutaj (KLIK)