Roladki poznańskie z mielonej wołowiny
Szukasz pomysłu na pyszny, efektowny i nietrudny w wykonaniu obiad? Zainspiruj się przepisem na nadziewane roladki z mięsa mielonego duszone w aromatycznym i bardzo smakowitym sosie. Danie palce lizać!
Składniki:
800g mielonej wołowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
3-4 łyżki musztardy
1 cebula
10 dkg boczku wędzonego
1-2 ogórki kiszone
pół pęczka natki pietruszki
pół czerwonej papryki
mąka do obtoczenia roladek
olej lub smalec do smażenia
1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)
liść laurowy, ziele angielskie
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, tartą oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy farsz do roladek. Boczek, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki, mieszamy ***
*** Mięso dzielimy na 7-8 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy łyżeczką musztardy ***
*** Na mięsie układamy porcję farszu ***
*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Gotowe dokładnie obtaczamy w mące i ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, na rumiany kolor z każdej strony ***
*** Następnie zalewamy winem, dodajemy dwie kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy i zagotowujemy ***
*** Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika, przez około 40 minut, co jakiś czas obracając roladki. W razie potrzeby podlewając bulionem lub wodą. Po tym czasie powstały sos doprawiamy solą oraz pieprzem i zaciągamy niewielką ilością mąki (około 1 łyżką mąki mieszamy z 1/3 szklanki wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy i mieszamy, aż zgęstnieje ***
*** Podajemy posypane siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ