Krewetki w sosie serowo-śmietankowym
Delikatny, pyszny i aromatyczny sos, który świetnie podkreśla smak tych znanych i lubianych skorupiaków. Danie podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem. Eleganckie, a przy tym szybkie i nietrudne w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Polecam!
Składniki:
ok 300g krewetek (użyłam mrożonych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 garści świeżego szpinaku
150ml słodkiej śmietanki 30%
50g sera pleśniowego np gorgonzola
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra
kilka pomidorków koktajlowych
olej do smażenia
- Do podania:
ugotowany makaron lub ryż
łyżka sezamu do posypania
*** Krewetki rozmrażamy, obieramy ogonki, płuczemy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, mieszamy ***
*** Dokładamy krewetki, smażymy przez około 1 minutę ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem ***
*** Dodajemy szpinak, smażymy cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie ***
*** Wlewamy śmietankę, zagotowujemy ***
*** Dodajemy połamany na kawałki ser pleśniowy, mieszamy ***
*** Gdy ser się rozpuści, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i paprykami ***
*** Pod koniec dokładamy pokrojone na ćwiartki pomidorki ***
*** Dusimy jeszcze przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ugotowanym makaronie lub ryżu. Posypujemy sezamem ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ