Pyszne zapiekane ziemniaczki


Pyszne zapiekane ziemniaczki

Smakowita bezmięsna przekąska (choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby dołożyć na przykład podsmażony boczek jeśli wolimy mięsną wersję ;)). Świetna zarówno na przyjęcie, jak i na zwykłą rodzinną kolacje. Ziemniaczki są łatwe i szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę dobrze. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 10 większych ziemniaków

1 cebula

200g pieczarek

1 marchew

2-3 garści świeżego szpinaku

100g startego żółtego sera

1 łyżka masła, najlepiej klarowanego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

MOJA RADA: ziemniaczki możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK)

 

*** Przygotowujemy farsz.  Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy ***

*** Do podsmażonych pieczarek dodajemy startą marchew ***

*** Po chwili dokładamy świeży szpinak ***

*** Smażymy cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Przyprawiamy do smaku i odkładamy do wystudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy  i gotujemy prawie do miękkości ***

*** Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy ***

*** Z wierzchu posypujemy leciutko przyprawami ***

*** Do przestudzonego farszu dodajemy połowę startego sera, mieszamy ***

*** Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków ***

*** Na wierzch układamy pozostały ser ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE