Pyszne zapiekane ziemniaczki
Smakowita bezmięsna przekąska (choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby dołożyć na przykład podsmażony boczek jeśli wolimy mięsną wersję ;)). Świetna zarówno na przyjęcie, jak i na zwykłą rodzinną kolacje. Ziemniaczki są łatwe i szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę dobrze. Polecam!
Składniki:
ok 10 większych ziemniaków
1 cebula
200g pieczarek
1 marchew
2-3 garści świeżego szpinaku
100g startego żółtego sera
1 łyżka masła, najlepiej klarowanego
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
MOJA RADA: ziemniaczki możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK)
*** Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy ***
*** Do podsmażonych pieczarek dodajemy startą marchew ***
*** Po chwili dokładamy świeży szpinak ***
*** Smażymy cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Przyprawiamy do smaku i odkładamy do wystudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości ***
*** Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy ***
*** Z wierzchu posypujemy leciutko przyprawami ***
*** Do przestudzonego farszu dodajemy połowę startego sera, mieszamy ***
*** Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków ***
*** Na wierzch układamy pozostały ser ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ