Pierogi bulgur


Pierogi bulgur

Te domowe pierogi są naprawdę pyszne, a zrobicie je wykorzystując mięso, które zostało Wam z obiadu (może być gotowane, pieczone lub smażone). Świetnie przyprawiony farsz, z niebanalnymi dodatkami oraz delikatne i leciutkie ciasto, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

200 ml wody

2 łyżki masła

2 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

  • Farsz:

ok 0,5 kg mięsa – gotowanego, pieczonego lub smażonego

50g kaszy bulgur

1-2 cebule

1-2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***

*** Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy ***

*** Cebulę z kaszą dodajemy do mięsa ***

*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem sojowym ***

*** Farsz powinien być dość wyraziście przyprawiony ***

*** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***

*** Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***

*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto ***

*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***

*** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy ***

*** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***

*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia ***

*** Składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***

*** Pierogi możemy podać polane stopionym masłem i posypane zeszkloną cebulką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE