Klopsiki lekko azjatyckie ;)


Klopsiki lekko azjatyckie 😉

Bardzo lubię robić klopsiki na obiad, są szybkie w przygotowaniu, łatwo się je podgrzewa i pasują zarówno do ryżu, makaronu jak i ziemniaczków. Moja dzisiejsza propozycja to proste danie jednogarnkowe z orientalną nutką dla całej rodziny. Soczyste klopsiki z ryżem curry i azjatycką mieszanka warzyw. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

100g ryżu (1 woreczek)

1 łyżka curry

1 opakowanie mrożonki azjatyckiej lub chińskiej (mrożone warzywa)

1 łyżka masła

 

 

*** Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry i szczypty soli do miękkości. Odcedzamy, przelewamy wodą ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i przyprawy –do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiano ***

*** Do podsmażonych klopsików dokładamy mrożone warzywa ***

*** Mieszamy i podsmażamy wszystko na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną ***

*** Dodajemy łyżkę masła oraz wcześniej ugotowany ryż ***

*** Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą ***

*** Przed podaniem możemy dodatkowo posypać siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE