Pałki pieczone na ziemniakach
Kto nie lubi soczystego kurczaka w rumianej i chrupiącej skórce z piekarnika? Moja dzisiejsza propozycja to marynowane mięso drobiowe pieczone na ziemniaczkach. To danie jest naprawdę pyszne, a przy tym proste w wykonaniu i efektowne. Świetny pomył na rodzinny obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
8-10 pałek z kurczaka
3-4 większe ziemniaki
- Marynata:
1/4 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Przyprawy: 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki
*** Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę lub olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę i miód oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita marynata. Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Pałki z kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie. Naczynie zakrywamy folią i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc ***
*** Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry ***
*** W każdy ziemniak wbijamy 3 wykałaczki, tak aby w środku między nimi zmieściła się pałka z kurczaka***
*** Pałki układamy pionowo na ziemniakach ***
*** Ziemniaki z mięsem możemy przełożyć na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia albo ułożyć na ruszcie i pod spód podłożyć blaszkę aby skapywał na nią tłuszcz ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i po pół godzinie sprawdzamy stopień upieczenia, mięso smarujemy resztą marynaty i jeżeli chcemy aby było bardziej zrumienione podkręcamy temperaturę do 220’C. Zapiekamy jeszcze przez około 15-20 minut do całkowitej miękkości mięsa, pilnując aby się nie przypaliło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ