Naleśniki po chłopsku z mięsem mielonym
Super pomysł na obiad lub kolację. Pyszne naleśniczki zapiekane z mięsno-warzywnym farszem. Palce lizać!
Składniki:
9-10 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)
ok 500g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 niewielka marchewka
1 niewielki korzeń pietruszki
kawałek selera
1 puszka krojonych pomidorów
Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, cukier
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
200g żółtego sera
- Dodatkowo:
Domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)
ketchup pikantny
*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy na patelnię, mieszamy i podsmażamy wszystko razem przez chwilę. Dodajemy mięso, mieszamy ***
*** Podsmażamy wszystko do momentu, aż mięso starci surowy kolor ***
*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***
*** Całość smażymy jeszcze przez chwilę i delikatnie przyprawiamy, solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i chilli. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia. Do ostudzonego farszu dodajemy połowę startego żółtego sera, mieszamy ***
*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Polewamy ketchupem ***
*** Posypujemy pozostałym startym serem ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ