Naleśniki po chłopsku z mięsem mielonym


Naleśniki po chłopsku z mięsem mielonym

Super pomysł na obiad lub kolację. Pyszne naleśniczki zapiekane z mięsno-warzywnym farszem. Palce lizać!

 

 

Składniki:

9-10 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)

ok 500g mięsa mielonego wieprzowego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 niewielka marchewka

1 niewielki korzeń pietruszki

kawałek selera

1 puszka krojonych pomidorów

Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, cukier

1 łyżka masła najlepiej klarowanego

200g żółtego sera

  • Dodatkowo:

Domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)

ketchup pikantny

 

*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy na patelnię, mieszamy i podsmażamy wszystko razem przez chwilę. Dodajemy mięso, mieszamy ***

*** Podsmażamy wszystko do momentu, aż mięso starci surowy kolor ***

*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***

*** Całość smażymy jeszcze przez chwilę i delikatnie przyprawiamy, solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i chilli. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia. Do ostudzonego farszu dodajemy połowę startego żółtego sera, mieszamy ***

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Polewamy ketchupem ***

*** Posypujemy pozostałym startym serem ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE