Proste i smaczne roladki z kurczaka


Proste i smaczne roladki z kurczaka

Zraziki drobiowe wypełnione pysznym farszem i duszone w rewelacyjnym, szklistym i bardzo aromatycznym sosie. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko na niedzielę. Polecam!

 

 

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka

2 cebule

10dkg boczku wędzonego

20dkg pieczarek

pół pęczka natki pietruszki

pół szklanki kukurydzy konserwowej

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1,5 szklanki bulionu

2 łyżki sosu sojowego

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy razem ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy połowę pieczarek pokrojonych w kostkę ***

*** Podsmażamy całość do zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną pietruszkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy ***

*** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki ***

*** Mięso rozbijamy przez folię ***

*** Na każdym kotlecie układamy pełną łyżkę farszu ***

*** Mięso z farszem zwijamy w zgrabną roladkę i obtaczamy w mące ***

*** Następnie roladki ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie rozpadły nam się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim roladki „łączeniem” do dołu ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na głębszą patelnię lub do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pozostałe pieczarki z cebulą ***

*** Zrumienione pieczarki z cebulę przekładamy na mięso ***

*** Następnie roladki zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusiły całość pod przykryciem przez około pół godziny ***

*** Po tym czasie zaciągamy powstały sos: łyżkę mąki pszennej mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej oraz z 1/4 szklanki wody, wlewamy na patelnie i zagotowujemy ***

*** Gotujemy kilka minut często mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE