Żeberka zapiekane w ketchupie
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad, to te aromatyczne, soczyste żeberka zapiekane w rewelacyjnej marynacie będą idealnym rozwiązaniem! Koniecznie do wypróbowania!
Składniki:
ok 1 kg żeberek w paskach
5 łyżek pikantnego ketchupu
3 ząbki czosnku
1 cebula
- Przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
pół łyżeczki pieprzu
*** Żeberka kroimy na porcje, po 2-3 kości w każdej ***
*** Do miseczki przekładamy ketchup, przeciśnięty czosnek i przyprawy ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Żeberka nacieramy tak przygotowaną marynatą, zakrywamy i odkładamy do lodówki na całą noc ***
*** Po tym czasie cebule kroimy w plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego ***
*** Na cebuli układamy zamarynowane wcześniej mięso ***
*** Całość szczelnie zakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 1,5 godziny ***
*** Następnie zdejmujemy pokrywkę, żeberka polewamy sosem, który wytworzył się w naczyniu i zapiekamy (już bez przykrycia) jeszcze przez około 20-30 minut – w zależności od grubości mięsa ***
*** W połowie tego czasu obracamy mięso na drugą stronę aby równo się zrumieniło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ