Rurki francuskie z kremem budyniowym
Pyszna i efektownie wyglądająca przekąska na przyjęcie lub świetny pomysł na szybki w przygotowaniu smakowity deser. Polecam!
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
2-3 łyżki mąki do podsypania
2-3 łyżki mleka
- Krem budyniowy:
750 ml mleka (3 szklanki)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)
2 łyżki mąki pszennej
200g masła
- Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rurek
*** Zaczynamy od przygotowania budyniu, gdyż musi on całkowicie wystygnąć zanim będziemy przygotowywać krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną ***
*** Resztę mleka zagotowujemy z cukrem ***
*** Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje ***
*** Budyń przekładamy do miski, zakrywamy folią na dotyk, aby nie powstał kożuch i odkładamy (na blat nie do lodówki) do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** Przygotowujemy rurki. Będziemy do tego potrzebować metalowych foremek, które za niewielką cenę można nabyć w sklepie gospodarstwa domowego lub w internecie ***
*** Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie ***
*** Ciasto kroimy na długie paski o szerokości około 2 cm ***
*** Paski ciasta owijamy wokół metalowych rurek, tak aby delikatnie na siebie zachodziły ***
*** Rurki delikatnie smarujemy mlekiem ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** Jeszcze ciepłe ostrożnie zdejmujemy z foremek, uważając aby się nie poparzyć ***
*** Przygotowujemy krem. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń. Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***
*** Masę budyniową przekładamy do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę ***
*** Na koniec rurki oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ