Faszerowane filety z kubka
Okrąglutkie roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i zapiekane pod pierzynką z sera. Formowane w kubku lub filiżance zachowują kształt i ładnie prezentują się na stole. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
100g kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka startego żółtego sera (u mnie cheddar i mozzarella)
1 łyżka masła
sól, pieprz
- Farsz:
10dkg boczku wędzonego
1 nieduża cebula
kilka pieczarek
2 garści świeżego szpinaku
sól, pieprz
*** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni ***
*** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli ***
*** Dokładamy szpinak, mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Każdy filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół ***
*** Mięso cienko rozbijamy ***
*** Rozbity filet układamy delikatnie w małym kubku lub filiżance, tak aby powstało wgłębienie ***
*** Wgłębienie wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem ***
*** Farsz zakrywamy wystającym mięsem ***
*** Kubek odwracamy i podkładamy rękę, aby roladka wyleciała nam na dłoń. Przekładamy ją na wysmarowaną masłem blaszkę lub naczynie żaroodporne ***
*** Do śmietany dodajemy po pół łyżeczki soli i pieprzu, mieszamy ***
*** Roladki smarujemy równomiernie śmietaną ***
*** Z wierzchu obkładamy tartym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut ***
*** Przekładamy na talerz i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo fajny pomysł na formowanie mięsa 🙂