Domowa masa makowa


Domowa masa makowa

Do przygotowania masy makowej możemy użyć maku niemielonego, który trzeba zmielić trzykrotnie lub kupić już zmielony mak i oszczędzić sobie przy tym dużo pracy. W przepisie przedstawie Wam obie opcje. Masę możemy wykorzystać do wszystkich makowych dań i wypieków: makowcy, rolad, drożdżówek, bułek, seromakowców, strucli, makiełek czy klusek. Jest dość prosta i szybka w wykonaniu, szczególnie gdy użyjemy już zmielonego maku, a smakuje naprawdę wybornie. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg suchego maku

200g miodu

100g masła

50g cukru

50g żurawiny

50g rodzynek

100g mieszanki orzechów

100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

MOJA RADA: możemy użyć także maku mielonego (można taki kupić np. w marketach). Wówczas gotujemy go tylko przez 5 minut, odcedzamy na gazie, odciskamy mocno z nadmiaru wody i dodajemy wszystkie dodatki, jak w przypadku maku niemielonego ***

 

 

 

*** Mak niemielony przekładamy do garnka, zalewamy wodą na około 2 cm nad jego powierzchnię, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 20 minut często mieszając ***

*** Odcedzamy przez gazę lub na drobnym sitku ***

*** Wystudzony mak mielimy przez maszynkę trzy razy na najmniejszych oczkach ***

*** Żurawinę i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odkładamy na około 10 minut i odsączamy ***

*** Orzechy drobno kroimy ***

*** Do garnuszka przekładamy masło, miód i cukier ***

*** Podgrzewamy ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Masę wlewamy do maku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do maku dodajemy orzechy, rodzynki, żurawinę oraz skórkę pomarańczową ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Masę makową można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Można też ją na świeżo zamrozić, jednak do wypieków zawsze należy dodawać masę w temperaturze pokojowej ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE