Domowa masa makowa
Do przygotowania masy makowej możemy użyć maku niemielonego, który trzeba zmielić trzykrotnie lub kupić już zmielony mak i oszczędzić sobie przy tym dużo pracy. W przepisie przedstawie Wam obie opcje. Masę możemy wykorzystać do wszystkich makowych dań i wypieków: makowcy, rolad, drożdżówek, bułek, seromakowców, strucli, makiełek czy klusek. Jest dość prosta i szybka w wykonaniu, szczególnie gdy użyjemy już zmielonego maku, a smakuje naprawdę wybornie. Polecam!
Składniki:
0,5 kg suchego maku
200g miodu
100g masła
50g cukru
50g żurawiny
50g rodzynek
100g mieszanki orzechów
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
MOJA RADA: możemy użyć także maku mielonego (można taki kupić np. w marketach). Wówczas gotujemy go tylko przez 5 minut, odcedzamy na gazie, odciskamy mocno z nadmiaru wody i dodajemy wszystkie dodatki, jak w przypadku maku niemielonego ***
*** Mak niemielony przekładamy do garnka, zalewamy wodą na około 2 cm nad jego powierzchnię, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 20 minut często mieszając ***
*** Odcedzamy przez gazę lub na drobnym sitku ***
*** Wystudzony mak mielimy przez maszynkę trzy razy na najmniejszych oczkach ***
*** Żurawinę i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odkładamy na około 10 minut i odsączamy ***
*** Orzechy drobno kroimy ***
*** Do garnuszka przekładamy masło, miód i cukier ***
*** Podgrzewamy ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Masę wlewamy do maku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do maku dodajemy orzechy, rodzynki, żurawinę oraz skórkę pomarańczową ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Masę makową można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Można też ją na świeżo zamrozić, jednak do wypieków zawsze należy dodawać masę w temperaturze pokojowej ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ