Sezonowa surówka odpornościowa
Jesień i zima to czas wirusów i spadku odporności, dlatego tak ważna jest w tym okresie dieta bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie zachorowania jest jedzenie świeżych warzyw, owoców i kiszonek. Polecam Wam więc dzisiaj łatwą i ekspresową w wykonaniu surówkę, która nie tylko jest bardzo smacznym dodatkiem praktycznie do każdego obiadu, ale też wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa!
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
1 łodyga selera naciowego
1 marchew
1 jabłko
pół pęczka natki pietruszki
kilka plasterków suszonych pomidorów
2-3 łyżki oleju z pomidorów lub oliwy
1 płaska łyżka miodu
świeżo mielony pieprz
*** Kapustę kroimy na drobno i przekładamy do dużej miski ***
*** Seler naciowy drobno siekamy ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Pietruszko drobno siekamy ***
*** Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Miód mieszamy z oliwą i całość wlewamy do warzyw. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ