Racuszki bananowe na kefirze
Puszyste, mięciutkie, chrupiące i bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu placuszki. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Smakują rewelacyjnie także na zimno. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
400ml kefiru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (300 gram)
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Banany obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Do dużej miski przelewamy kefir i wbijamy jajka ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy suche składniki: mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż powstanie gęste jednolite ciasto ***
*** Dodajemy pokrojone w kostkę banany ***
*** Mieszamy delikatnie łyżką ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placuszek ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Przekładamy na talerz i obficie posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Ciasto pewnie dobre ale banany lepiej zblendować bo jak są za duze kawalki to ciasto jest niedosmażone.