Racuszki bananowe na kefirze


Racuszki bananowe na kefirze

Puszyste, mięciutkie, chrupiące i bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu placuszki. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Smakują rewelacyjnie także na zimno. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400ml kefiru

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej (300 gram)

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 dojrzałe banany

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** Banany obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Do dużej miski przelewamy kefir i wbijamy jajka ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy suche składniki: mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż powstanie gęste jednolite ciasto ***

*** Dodajemy pokrojone w kostkę banany ***

*** Mieszamy delikatnie łyżką ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placuszek ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Przekładamy na talerz i obficie posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Racuszki bananowe na kefirze