Ślimaczki – szybkie przekąski imprezowe!
Niezawodny przepis na przekąskę, która zawsze szybko znika ze stołu. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać mięso, które zostało nam z obiadu, lub podsmażyć drobno pokrojoną i przyprawioną pierś z kurczaka. Ślimaczki są szybkie i łatwe wykonaniu, a smakują rewelacyjnie!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok 200g gotowanego, pieczonego lub smażonego mięsa
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 kulka mozzarelli z zalewy
10 dkg żółtego sera
ok 3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie 1 papryczka chilli
3 łyżki pikantnego ketchupu
*** Mięso kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski (u mnie mięso wieprzowe z pieczeni) ***
*** Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym, po przestudzeniu dodajemy do mięsa ***
*** Ser żółty oraz odsączony z zalewy ser mozzarella kroimy w kosteczkę ***
*** Kukurydzę odsączamy z zalewy, a pietruszkę i papryczkę chilli (jeśli ją używamy) drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy ketchupem. Wykładamy równomiernie farsz ***
*** Całość ciasno zwijamy w rulon ***
*** Rulon kroimy na około 2 centymetrowe krążki ***
*** Krążki układamy poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** Smacznego ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- Imprezowe przekąski Przepisy tutaj (KLIK)
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- Dania dla dzieci Przepisy tutaj (KLIK)