Pizza balls


Pizza balls

Pizza inna niż wszystkie, bo z niespodzianką w środku. Świetna jako przekąska na imprezę lub rodzinną kolację, podzielna, łatwa w wykonaniu i mega smaczna. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej

25g świeżych drożdży

250ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

szczypta pieprzu

1 łyżeczka oregano

2 łyżki oliwy

  • Sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki pikantnego ketchupu

2 ząbki czosnku

po pół łyżeczki suszona bazylii i oregano

  • Dodatkowo:

ok 200g żółtej mozzarelli

małe salami w plasterkach

 

 

 

*** Do dużego kubka lub miseczki wlewamy 50ml ciepłej wody (nie gorącej!), wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, pieprz, oregano, resztę ciepłej wody, olej i wyrośnięty rozczyn z drożdży ***

*** Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14-16 kawałków ***

*** Każdy kawałek spłaszczamy i nadziewamy kawałkiem sera żółtego ***

*** Z ciasta formujemy okrągłe kuleczki z serem w środku ***

*** Kuleczki układamy w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub w tortownicy ***

*** Naczynie przykrywamy i odkładamy na około pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy koncentrat z ketchupem, przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami ***

*** Pozostały ser żółty ścieramy na tarce ***

*** Wrośnięte kulki ciasta smarujemy sosem ***

*** Całość posypujemy równomiernie startym serem ***

*** Na kuleczkach układamy plasterki salami ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na około 20-25 minut – do zrumienienia ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

KOMENTARZE