Ciasto Kokosowa Krówka
Bardzo smaczne, efektowne i podzielne ciasto z kajmakiem, kokosem i dwoma pysznymi kremami. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, a smaki fajnie się łączą. Niebo w ustach!
Oryginalny przepis na ciasto pochodzi ze strony malacukierenka.pl
Składniki:
- Biszkopt:
6 jajek
180g cukru
160g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g kakao
120ml oleju
- Do nasączenia:
3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty
- Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
850ml mleka
180g cukru
300g masła w temperaturze pokojowej
100g wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
ok 400g jasnych herbatników
1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
- Wierzch:
0,5 litra śmietanki kremówki 36%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki wiórków kokosowych
*** Przygotowujemy biszkopt. Do misy miksera wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Do osobnej miski wsypujemy pozostałe suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy ***
*** Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i całość mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie za długo ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21 x 26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy budyń, do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy dwa budynie oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 1 minutę ***
*** Budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą „na dotyk” (folia ma dotykać powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Odkładamy do całkowitego wystudzenia – budyń ma mieć temperaturę pokojową (nie może być ciepły bo krem nie wyjdzie) ***
*** Do misy miksera przekładamy miękkie masło i ucieramy przez około 2-3 minuty ***
*** Dodajemy w kilku partiach wystudzony budyń i za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy ***
*** Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce i nasączamy herbatą ***
*** Na cieście wykładamy połowę kremu budyniowego ***
*** Na kremie układamy warstwę herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie masę krówkową (kajmak) ***
*** Układamy drugą warstwę herbatników ***
*** Wykładamy drugą część kremu budyniowego ***
*** Zakrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączmy ***
*** Przygotowujemy krem na wierzch. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fixem ***
*** Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta. Dodatkowo szpatułką lub widelcem możemy możemy zrobić wzór na cieście ***
*** Całość posypujemy wiórkami kokosowymi ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ