Ciasto Marcello


Ciasto Marcello

Mocno czekoladowe nasączone procentami (lub kompotem – jak kto woli ;)), z dodatkiem wiśni. Pyszne i efektowne ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 jajek

1 szklanka cukru

pół szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki kakao

50g gorzkiej czekolady

  • Krem czekoladowy:

250g gorzkiej czekolady

125ml mleka

250g masła w temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru pudru

  • Dodatkowo:

pół szklanki nalewki wiśniowej wymieszanej z wodą lub kompotu wiśniowego do nasączenia biszkoptu

300g odpestkowanych wiśni – mogą być z nalewki, z kompotu lub rozmrożone

  • Polewa czekoladowa:

150ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

150g gorzkiej czekolady

3-4 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy całość na puszystą masę ***

*** W osobnej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąki oraz kakao ***

*** Suche składniki przesiewamy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Startą czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie całość delikatnie mieszamy ***

*** Z ciasta musimy uzyskać cztery cienkie placki. Możemy upiec je oddzielnie dzieląc ciasto na cztery części i piekąc osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (foremka o wymiarach ok 20 x 30). Lub upiec dwa duże blaty na blaszkach z wyposażenia piekarnika i później przeciąć je na pół, uzyskując w ten sposób cztery biszkopty. Ja wybrałam drugi sposób ***

*** Ciasta wkładamy kolejno do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Jeśli piekliśmy blaty na dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika, to po wystudzeniu przecinamy je na pół. Niezależnie od sposobu pieczenia finalnie musimy uzyskać cztery blaty ciasta ***

*** Przygotowujemy kram. Czekoladę kroimy na małe kawałki ***

*** W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści ***

*** Staramy się jak najkrócej trzymać krem na palniku. Gdy zrobi się jednolity, zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia ***

*** Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę ***

*** Przestudzoną czekoladę (może być nadal letnia) dodajemy partiami do masy maślanej i ucieramy aby się nie zwarzyła. Jeśli krem wyjdzie bardzo rzadki można włożyć go na chwilę do lodówki aby zgęstniał. Krem dzielimy na trzy części ***

*** Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go likierem zmieszanym z wodą lub kompotem ***

*** Na biszkopcie wykładamy pierwszą część kremu ***

*** Na kremie układamy porcje wiśni (u mnie z nalewki). Całość przykrywamy drugim blatem ciasta dociskamy, nasączamy wykładamy krem oraz wiśnie i powtarzamy czynność jeszcze raz. Na koniec ciasto zakrywamy ostatnim czwartym blatem i także nasączamy ***

*** Przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***

*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto. Aby uzyskać efekt wzorków na polewie, musimy w drugiej miseczce rozmieszać cukier puder ze śmietanką uzyskując w ten sposób gęsty ale lejący lukier ***

*** Za pomocą łyżeczki wylewamy na polewę czekoladową cienkie paski lukru. Ważne aby zrobić to szybko, żeby polewa czekoladowa nie zdążyła zastygnąć ***

*** Następnie od razu wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków przeciągamy wzdłuż po polewie ***

*** W ten sposób rozmazując delikatnie czekoladę z lukrem tworzymy wzorek na cieście ***

*** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE