Gołąbki w sosie żurkowym


Gołąbki w sosie żurkowym

Dziś coś dla miłośników gołąbków i żurku, czyli pyszne gołąbki w sosie żurkowym. Smakują rewelacyjnie podane z duszonymi ziemniaczkami. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka)

100g ryżu (1 woreczek)

2 jajka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 nieduża główka białej kapusty

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) lub smalcu

ok 3/4  szklanki wody

0,5 litra żurku z butelki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka i przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Zawijamy kapustę z farszem w rulony ***

*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło albo smalec i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***

*** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut ***

*** Po tym czasie do potrawy dodajemy żurek z butelki, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy ogień i gotujemy całość bez przykrycia jeszcze przez około 5 minut ***

*** Na koniec posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE