Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu)
Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania.
Składniki:
- Ciasto na naleśniki:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
- Farsz:
0,5 kg mięsa (gotowanego, pieczonego, smażonego lub grillowanego)
1 cebula
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa
około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu
- Panierka:
pozostałe ciasto naleśnikowe
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka bułki tartej
- Dodatkowo:
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Mięso obieramy z kości i mielimy (razem ze skórą) w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***
*** Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, rosół lub bulion oraz przyprawy – do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje ***
*** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy około 6-8 naleśników ***
*** Na każdym naleśniku rozkładamy po około2-3 łyżki farszu ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***
*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** Przygotowujemy panierkę. Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno lub wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa ***
*** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą ***
*** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami ***
*** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju ***
*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ