Ciasto krówka z orzechami
Kruche miodowe blaty przełożone masą krówkową oraz kremem grysikowym i dopełnione wyśmienitą warstwą orzechową. Coś pysznego!
Troszkę zmodyfikowany przepis, którego oryginalna wersja pochodzi ze strony malacukierenka.pl
Składniki:
- Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g zimnego masła (lub margaryny)
2 jajka
2 łyżki mleka
150g miodu
100g cukru
- Masa orzechowa:
350g orzechów włoskich
50 g masła (lub margaryny)
4 łyżki miodu
3 łyżki cukru
- Krem grysikowy:
2 szklanki mleka
8 łyżek kaszki manny
3 łyżki cukru
200g masła
- Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
ok 5 łyżek powideł śliwkowych
*** Przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie Przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) ***
*** Wszystko razem zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Najlepiej zważyć ciasto i wtedy równo podzielić ***
*** Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 25 x 35 cm). Na dnie blaszki wykładamy równomiernie pierwsze ciasto. Ja pokroiłam ciasto na cieniutkie plastry, wyłożyłam w blaszce i wyrównałam dociskając palcami ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez ok 10-12 minut – do zrumienienia. Drugie ciasto pieczemy dokładnie tak samo jak pierwsze ***
*** Trzeci kawałek ciasta również rozmieszczamy równomiernie na blaszce i wykładamy na nim wcześniej przygotowaną masę orzechową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy tym razem dłużej bo ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem. mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą ***
*** Składamy ciasto: Pierwszy placek układamy w blaszce i smarujemy powidłami ***
*** Na powidła wykładamy krem z kaszki ***
*** Całość przykrywamy kolejnym ciastem ***
*** Na drugim cieście rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową ***
*** Na wierzchu układamy ciasto z masą orzechową ***
*** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ