Kurczak w sosie cebulowym


Kurczak w sosie cebulowym

To danie z pewnością Wam posmakuje, można je przygotować z podwójnej porcji i mieć od razu ogarnięty obiad na dwa dni. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, naprawdę polecam go wypróbować!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 cebule

1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej)

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

1 szklanka bulionu

1 łyżka mąki

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

2 łyżki posiekanego koperku

 

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Cebulę kroimy w małą kostkę ***

*** Paprykę również drobno kroimy ***

*** Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dokładamy masło i szklimy na nim pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy paprykę i całość jeszcze przez chwilę smażymy ciągle mieszając ***

*** Dodajemy ponownie mięso, mieszamy ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy danie pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie w kubku mieszamy śmietankę z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni ***

*** Następnie całość wlewamy na patelnię ***

*** Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu, aż potrawa zgęstnieje ***

*** Na koniec całość posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE