Kurczak w sosie cebulowym
To danie z pewnością Wam posmakuje, można je przygotować z podwójnej porcji i mieć od razu ogarnięty obiad na dwa dni. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, naprawdę polecam go wypróbować!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 cebule
1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej)
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
1 łyżka mąki
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
2 łyżki posiekanego koperku
*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Cebulę kroimy w małą kostkę ***
*** Paprykę również drobno kroimy ***
*** Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso, aż straci surowy kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dokładamy masło i szklimy na nim pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy paprykę i całość jeszcze przez chwilę smażymy ciągle mieszając ***
*** Dodajemy ponownie mięso, mieszamy ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy danie pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie w kubku mieszamy śmietankę z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni ***
*** Następnie całość wlewamy na patelnię ***
*** Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu, aż potrawa zgęstnieje ***
*** Na koniec całość posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ