Imprezowa przekąska z ciasta francuskiego


Imprezowa przekąska z ciasta francuskiego

Jedna z najszybszych i najprostszych przystawek, jakie można zarobić! Wytrawne babeczki zapiekane z szynką, serem oraz sosem śmietanowym, to imprezowy strzał w dziesiątkę. Smakują każdemu i szybko znikają 😉

 

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

ok 10dkg ulubionej szynki

ok 10dkg sera żółtego

1 jajko

50ml kwaśnej śmietany 18%

sól i pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

*** Foremkę na babeczki lekko natłuszczamy masłem ***

*** Szynkę kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy 12 kółek ***

*** Kółka z ciasta układamy w foremce i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***

*** Na cieście układamy równomiernie szynkę ***

*** Następnie całość posypujemy startym żółtym serem ***

*** W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną, całość delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem ***

*** Na każdą „babeczkę” wlewamy po około łyżce masy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut ***

*** Podajemy na ciepło, posypane szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

KOMENTARZE