Imprezowa przekąska z ciasta francuskiego
Jedna z najszybszych i najprostszych przystawek, jakie można zarobić! Wytrawne babeczki zapiekane z szynką, serem oraz sosem śmietanowym, to imprezowy strzał w dziesiątkę. Smakują każdemu i szybko znikają 😉
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok 10dkg ulubionej szynki
ok 10dkg sera żółtego
1 jajko
50ml kwaśnej śmietany 18%
sól i pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
*** Foremkę na babeczki lekko natłuszczamy masłem ***
*** Szynkę kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy 12 kółek ***
*** Kółka z ciasta układamy w foremce i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***
*** Na cieście układamy równomiernie szynkę ***
*** Następnie całość posypujemy startym żółtym serem ***
*** W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną, całość delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem ***
*** Na każdą „babeczkę” wlewamy po około łyżce masy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut ***
*** Podajemy na ciepło, posypane szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- Imprezowe przekąski Przepisy tutaj (KLIK)
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- Dania dla dzieci Przepisy tutaj (KLIK)
Apetyczne a na zimno też smakują.