Kotlety mielone jak zrazy
Roladki są łatwe i dość szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę wybornie. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście ulubioną surówką. U mnie surówka włoska z tego (klik) przepisu. Polecam!
Składniki:
ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 cebula
2 ogórki kiszone
10dkg boczku wędzonego
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek
liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
2-3 łyżki musztardy
1 łyżka masła
garść suszonych grzybów
1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa
pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)
1 szklanka bulionu
2 łyżki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
olej do smażenia
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle ***
*** Ogórki i boczek wędzony kroimy w kostkę ***
*** Masę mięsną dzielmy na 6 części i każdą z nich kolejną rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy ***
*** Na mięsie układamy porcję ogórków, boczku i cebuli ***
*** Całość rolujemy ***
*** Roladki mięsne obtaczamy kolejno w mące ***
*** Następie mięso jeszcze raz dokładnie formujemy w dłoniach lekko dociskając, tak aby roladki nie rozpadły nam się w trakcie smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim roladki ***
*** Mięso obsmażamy z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie roladki zalewamy winem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy ***
*** Wlewamy bulion, zmniejszamy moc palnika i całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso (2 razy w trakcie gotowania) ***
*** Po tym czasie powstały sos zaciągamy i doprawiamy do smaku. Do 1/4 szklanki wody wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę mąki oraz kilka łyżek gorącego sosu z patelni, mieszamy ***
*** Wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Na koniec danie posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo mi sie podoba zdjecia… Krok po kroku jak to zrobić! Super tak jest najlepiej i pieknie wszystko widać
Bardzo smaczne
A co z garścią suszonych grzybów
O tak, dodajemy je razem z winem, już dopisuje. Dziękuje za czujność :))
Do sosu