Kotlety mielone jak zrazy


Kotlety mielone jak zrazy

Roladki są łatwe i dość szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę wybornie. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście ulubioną surówką. U mnie surówka włoska z tego (klik) przepisu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

1 jajko

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 cebula

2 ogórki kiszone

10dkg boczku wędzonego

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek

liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

2-3 łyżki musztardy

1 łyżka masła

garść suszonych grzybów

1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa

pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)

1 szklanka bulionu

2 łyżki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

olej do smażenia

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle ***

*** Ogórki i boczek wędzony kroimy w kostkę ***

*** Masę mięsną dzielmy na 6 części i każdą z nich kolejną rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy ***

*** Na mięsie układamy porcję ogórków, boczku i cebuli ***

*** Całość rolujemy ***

*** Roladki mięsne obtaczamy kolejno w mące ***

*** Następie mięso jeszcze raz dokładnie formujemy w dłoniach lekko dociskając, tak aby roladki nie rozpadły nam się w trakcie smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim roladki ***

*** Mięso obsmażamy z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie roladki zalewamy winem, dodajemy suszone grzyby,  liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy ***

*** Wlewamy bulion, zmniejszamy moc palnika i całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso (2 razy w trakcie gotowania) ***

*** Po tym czasie powstały sos zaciągamy i doprawiamy do smaku. Do 1/4 szklanki wody wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę mąki oraz kilka łyżek gorącego sosu z patelni, mieszamy ***

*** Wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Na koniec danie posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Kotlety mielone jak zrazy