Maślane ziemniaczki z piekarnika
Zazwyczaj gdy na obiad robię mięso albo rybę w piekarniku, jednocześnie piekę ziemniaczki, w ten sposób mam cały obiad za jednym zamachem. Takie ziemniaki są dużo smaczniejsze niż te gotowane w wodzie, wychodzą rumiane, mięciutkie i mega aromatyczne.
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
1 czubata łyżka masła
Przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki, po płaskiej łyżeczce suszonego koperku i ziół prowansalskich
Bedzie nam potrzebny także foliowy rękaw do pieczenia
MOJA RADA: suszony koperek można pominąć i po upieczeniu posypać ziemniaczki świeżym koperkiem
*** Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki lub średniej wielkości kawałki ***
*** Ziemniaki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia, dodajemy masło ***
*** Dodajemy także wszystkie przyprawy ***
*** Worek zawiązujemy i obracamy nim tak, aby masło i przyprawy pokryły ziemniaki ***
*** Worek układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozcinamy foliowy rękaw i przesypujemy ziemniaczki do żaroodpornego naczynia ***
*** Naczynie wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się ***
*** SMACZNEGO ***
Ziemniaki wyszły idealne
Przepyszne najlepsze jakie jadłam! Smakują niemalże jak frytki