Maślane ziemniaczki z piekarnika


Maślane ziemniaczki z piekarnika

Zazwyczaj gdy na obiad robię mięso albo rybę w piekarniku, jednocześnie piekę ziemniaczki, w ten sposób mam cały obiad za jednym zamachem. Takie ziemniaki są dużo smaczniejsze niż te gotowane w wodzie, wychodzą rumiane, mięciutkie i mega aromatyczne.

 

 

Składniki:

ok 1 kg ziemniaków

1 czubata łyżka masła

Przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki, po płaskiej łyżeczce suszonego koperku i ziół prowansalskich

Bedzie nam potrzebny także foliowy rękaw do pieczenia

 

MOJA RADA: suszony koperek można pominąć i po upieczeniu posypać ziemniaczki świeżym koperkiem

 

*** Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki lub średniej wielkości kawałki ***

*** Ziemniaki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia, dodajemy masło ***

*** Dodajemy także wszystkie przyprawy ***

*** Worek zawiązujemy i obracamy nim tak, aby masło i przyprawy pokryły ziemniaki ***

*** Worek układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozcinamy foliowy rękaw i przesypujemy ziemniaczki do żaroodpornego naczynia ***

*** Naczynie wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się ***

*** SMACZNEGO ***

 


KOMENTARZE

6 komentarzy do “Maślane ziemniaczki z piekarnika