Kapusta po węgiersku


Kapusta po węgiersku

Proste i pyszne danie, które warto przygotować o tej porze roku, kiedy mamy sezon na paprykę i jest ona najtańsza. Świetnie smakuje na obiad lub kolację. Taką kapustkę możemy podać ze świeżym pieczywem albo z gotowanymi ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki białej kapusty

2 wędzone kiełbasy

3 papryki w różnych kolorach

1 papryczka chilli

2 ząbki czosnku

3/4 szklanki bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka)

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

  • Zasmażka:

1 cebula

2-3 łyżki masła

2-3 łyżki mąki pszennej

 

 

 

*** Kapustę grubo szatkujemy, a papryki kroimy w cienkie paski ***

*** Kiełbasę kroimy w grube plastry i podsmażamy z dwóch stron na patelni ***

*** Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy ***

*** Następnie dokładamy papryki i smażymy całość mieszając przez około 2 minuty ***

*** Dodajemy kapustę ***

*** Mieszamy i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę ***

*** Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat,  zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy potrawę pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy posiekaną zieleninę ***

*** Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę ***

*** Gdy cebulka się zeszkli, wsypujemy mąkę, mieszamy i zasmażamy przez chwilę, aż się zezłoci ***

***Następnie dodajemy po trochu kilka łyżek kapusty z garnka i mieszamy, aby wstępnie połączyć składniki ***

*** Przekładamy wszystko ponownie do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE