Kapusta po węgiersku
Proste i pyszne danie, które warto przygotować o tej porze roku, kiedy mamy sezon na paprykę i jest ona najtańsza. Świetnie smakuje na obiad lub kolację. Taką kapustkę możemy podać ze świeżym pieczywem albo z gotowanymi ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
pół główki białej kapusty
2 wędzone kiełbasy
3 papryki w różnych kolorach
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- Zasmażka:
1 cebula
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki pszennej
*** Kapustę grubo szatkujemy, a papryki kroimy w cienkie paski ***
*** Kiełbasę kroimy w grube plastry i podsmażamy z dwóch stron na patelni ***
*** Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy ***
*** Następnie dokładamy papryki i smażymy całość mieszając przez około 2 minuty ***
*** Dodajemy kapustę ***
*** Mieszamy i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę ***
*** Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy potrawę pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy posiekaną zieleninę ***
*** Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę ***
*** Gdy cebulka się zeszkli, wsypujemy mąkę, mieszamy i zasmażamy przez chwilę, aż się zezłoci ***
***Następnie dodajemy po trochu kilka łyżek kapusty z garnka i mieszamy, aby wstępnie połączyć składniki ***
*** Przekładamy wszystko ponownie do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ