Kurczak po luizjańsku
Przedstawiam pyszny i szybki w wykonaniu obiad z jednej patelni. Soczyste fileciki z chrupkimi warzywami, zanurzone w aromatycznym, szklistym sosie typowym dla kuchni luizjańskiej. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym na sypko ryżem. Coś pysznego!
Składniki:
3-4 pojedyncze filety z kurczaka
pół szklanki mąki do panierowania
olej do smażenia
1 cebula
2 papryki w różnych kolorach (u mnie 1 czerwona, pół żółtej i pół zielonej)
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka słodkiego sosu chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
- Przyprawy:
po 1 łyżeczce: soli, oregano, tymianku, słodkiej papryki
po pół łyżeczki czosnku mielonego i wędzonej papryki
po szczypcie chilli i pieprzu
*** Cebulę kroimy w piórka, a papryki w małe paseczki ***
*** Filety z kurczaka kroimy na mniejsze porcje ***
*** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, obsypujemy wszystkimi przyprawami, mieszamy. Odkładamy do zamarynowania na co najmniej 1 godziną (można i na całą noc) ***
*** Po tym czasie fileciki obtaczamy w mące z każdej strony i strzepujemy jej nadmiar ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso partiami ***
*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***
*** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dajemy pokrojone wcześniej warzywa ***
*** Warzywa smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dodajemy sos sojowy, sos chilli oraz sok z cytryny, mieszamy do połączenia ***
*** Ponownie dokładamy mięso, gotujemy przez około 2 minuty, po czym przewracamy fileciki na drugą stronę i gotujemy kolejne 2 minuty ***
*** W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na koniec danie posypujemy szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ