Kurczak po luizjańsku


Kurczak po luizjańsku

Przedstawiam pyszny i szybki w wykonaniu obiad z jednej patelni. Soczyste fileciki z chrupkimi warzywami, zanurzone w aromatycznym, szklistym sosie typowym dla kuchni luizjańskiej. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym na sypko ryżem. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka

pół szklanki mąki do panierowania

olej do smażenia

1 cebula

2 papryki w różnych kolorach (u mnie 1 czerwona, pół żółtej i pół zielonej)

1 szklanka bulionu drobiowego

1 łyżka słodkiego sosu chilli

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

olej do smażenia

  • Przyprawy:

po 1 łyżeczce: soli, oregano, tymianku, słodkiej papryki

po pół łyżeczki czosnku mielonego i wędzonej papryki

po szczypcie chilli i pieprzu

 

 

*** Cebulę kroimy w piórka, a papryki w małe paseczki ***

*** Filety z kurczaka kroimy na mniejsze porcje ***

*** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, obsypujemy wszystkimi przyprawami, mieszamy. Odkładamy do zamarynowania na co najmniej 1 godziną (można i na całą noc) ***

*** Po tym czasie fileciki obtaczamy w mące z każdej strony i strzepujemy jej nadmiar ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso partiami ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***

*** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dajemy pokrojone wcześniej warzywa ***

*** Warzywa smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając. Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy sos sojowy, sos chilli oraz sok z cytryny, mieszamy do połączenia ***

*** Ponownie dokładamy mięso, gotujemy przez około 2 minuty, po czym przewracamy fileciki na drugą stronę i gotujemy kolejne 2 minuty ***

*** W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na koniec danie posypujemy szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE