Roladki schabowe po wiejsku
Kruche i mega smaczne zraziki wieprzowe wypełnione pysznym farszem i zatopione w aromatycznym sosie. Obiad palce lizać!
Składniki:
6 plastrów schabu
10dkg boczku wędzonego
1 cebula
ok 7-8 pieczarek
pół pęczka pietruszki
6 łyżeczek musztardy
pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
1 szklanka bulionu
Przyprawy: sól, pieprz
olej do smażenia
*** Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni ***
*** Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy ***
*** Jak pieczarki zrumienią się, zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia. Gdy farsz wystygnie dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy ***
*** Plastry schabu cienko rozbijamy ***
*** Mięso oprószamy solą i pieprzem ***
*** Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***
*** Na mięsie układamy po dwie łyżki farszu ***
*** Mięso z farszem zawijamy w ciasne roladki i obtaczamy w mące ***
*** Po obtoczeniu roladki jeszcze raz dociskamy w dłoniach nadając im kształt ***
*** Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Zaczynamy smażyć na „łączeniu” aby nie otwierały nam się podczas smażenia ***
*** Następnie roladki zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Gotujemy kilka minut, aż wino trochę odparuje. Dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około pół godziny ***
*** Po tym czasie roladki wyjmujemy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. 1/3 szklanki wody mieszamy z łyżką mąki i wlewamy na patelnie ***
*** Całość zagotowujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Dodajemy ponownie roladki i podgrzewamy je w sosie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ