Roladki schabowe po wiejsku


Roladki schabowe po wiejsku

Kruche i mega smaczne zraziki wieprzowe wypełnione pysznym farszem i zatopione w aromatycznym sosie. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

6 plastrów schabu

10dkg boczku wędzonego

1 cebula

ok 7-8 pieczarek

pół pęczka pietruszki

6 łyżeczek musztardy

pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

pół szklanki czerwonego wina wytrawnego

1 szklanka bulionu

Przyprawy: sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni ***

*** Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy ***

*** Jak pieczarki zrumienią się, zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia. Gdy farsz wystygnie dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy ***

*** Plastry schabu cienko rozbijamy ***

*** Mięso oprószamy solą i pieprzem ***

*** Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***

*** Na mięsie układamy po dwie łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem zawijamy w ciasne roladki i obtaczamy w mące ***

*** Po obtoczeniu roladki jeszcze raz dociskamy w dłoniach nadając im kształt ***

*** Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Zaczynamy smażyć na „łączeniu” aby nie otwierały nam się podczas smażenia ***

*** Następnie roladki zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Gotujemy kilka minut, aż wino trochę odparuje. Dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około pół godziny ***

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. 1/3 szklanki wody mieszamy z łyżką mąki i wlewamy na patelnie ***

*** Całość zagotowujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Dodajemy ponownie roladki i podgrzewamy je w sosie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE