Placuszki z patisona
Proste, pyszne i wprost ekspresowe danie z warzywa, które króluje w sezonie wakacyjnym. Placuszki możemy podać na słodko lub na słono np. z sosem czosnkowym albo grzybowym. Polecam!
MOJA RADA: młodych, niedużych patisonów nie trzeba obierać, im starsze warzywo tym skórka robi się twardsza i wówczas lepiej ją obrać.
Składniki:
1 patison o wadze około 40dkg
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
olej do smażenia
*** Patisona ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Dodajemy jajka, mieszamy ***
*** Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ***
*** Dodajemy mąkę ***
*** Mieszamy, aż powstanie gęste i jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju kładziemy po dwie łyżki ciasta na każdy placuszek, wyrównujemy łyżką ***
*** Smażymy z dwóch stron, na średniej mocy palnika, na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ