Placuszki z patisona


Placuszki z patisona

Proste, pyszne i wprost ekspresowe danie z warzywa, które króluje w sezonie wakacyjnym. Placuszki możemy podać na słodko lub na słono np. z sosem czosnkowym albo grzybowym. Polecam!

 

 

MOJA RADA:  młodych, niedużych patisonów nie trzeba obierać, im starsze warzywo tym skórka robi się twardsza i wówczas lepiej ją obrać.

 

Składniki:

1 patison o wadze około 40dkg

2 jajka

pół szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

olej do smażenia

 

 

 

*** Patisona ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Dodajemy jajka, mieszamy ***

*** Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Dodajemy mąkę ***

*** Mieszamy, aż powstanie gęste i jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju kładziemy po dwie łyżki ciasta na każdy placuszek, wyrównujemy łyżką ***

*** Smażymy z dwóch stron, na średniej mocy palnika, na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE