Najprostszy murzynek w czekoladzie!
Pulchne i wilgotne ciasto, bez użycia miksera. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i gotowe. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Polecam!
Składniki:
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka maślanki
90g oleju rzepakowego
250g ciemnego dżemu np wiśniowego, porzeczkowego, truskawkowego itp
- Polewa:
1 czekolada mleczna
pół czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
MOJA RADA: z podanych składników możemy upiec jednocześnie ciasto w dwóch małych keksówkach 10×30 cm lub w jednej większej blaszce.
*** Do miski przekładamy mokre składniki: maślankę, jajka, olej i dżem ***
*** Wszystko razem mieszamy ***
*** Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Suche składniki dodajemy do mokrych ***
*** Wszystko mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek lub do jednej większej blaszki (u mnie dwie keksówki 10x30cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce ***
*** Dolewamy mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej ***
*** Polewamy ciasto i odkładamy do zastygnięcia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ