Fantazja – ciasto z bezą, jagodami i kremem grysikowym


Fantazja – ciasto z bezą, jagodami i kremem grysikowym

Nie mogę powiedzieć, że jest to proste i banalnie łatwe ciasto, bo tak nie jest, trochę czasu trzeba poświęcić na jego przygotowanie, ale opłaca się, jest mega smaczne i bardzo efektowne. Takie ciasto wow na okazję. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

5 żółtek jaj

2 białka jaj

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

1,5 szklanki cukru

250g masła

1/3 szklanki wody

  • Krem grysikowy:

1 litr mleka

10 kopiastych łyżek błyskawicznej kaszki manny

3/4 szklanki cukru pudru

200g masła

  • Beza:

2 białka

100g cukru

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo:

1,5 szklanki świeżych jagód

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Do garnuszka przekładamy masło, cukier, kakao i wodę ***

*** Całość zagotowujemy, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do zimnej masy dodajemy żółtka jaj, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość łyżką lub szpatułką ***

*** Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka jaj i ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 25×35 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy kaszkę. Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, mieszamy i gotujemy, aż mocno zgęstnieje ***

*** Gęstą kaszkę przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, tak aby stykała się z kaszką i na powierzchni nie powstał kożuch. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy bezę. białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***

*** Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta ***

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Przygotowujemy krem grysikowy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy partiami zimną kaszkę. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu ***

*** Krem dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na blacie ciasta ***

*** Posypujemy połową umytych i osuszonych jagód ***

*** Przykrywamy drugim blatem ciasta i rozsmarowujemy na nim drugą część kremu ***

*** Posypujemy resztą jagód ***

*** Całość przykrywamy upieczoną i wystudzoną bezą, delikatnie dociskamy ***

*** Wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

 

KOMENTARZE