Maślankowe babeczki z porzeczkami
Mega wilgotne i delikatne w smaku muffinki z sezonowymi owocami oraz kruszonką. Bardzo proste, szybkie i niedrogie w przygotowaniu. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy tylko wymieszać w misce wszystkie składniki i już możemy piec. Jeśli tak jak ja nie macie akurat papierowych papilotek do babeczek, możecie użyć w tym celu zwykłego papieru do pieczenia, w przepisie znajdziecie instrukcje jak to zrobić.
Składniki:
Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
- Kruszonka:
50g masła
pół szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
- Dodatkowo:
ok 3/4 szklanki porzeczek lub innych sezonowych owoców typu jagody, maliny, rabarbar itp.
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Jeśli nie macie papierowych papilotek do babeczek, możecie tak jak ja, zrobić je z papieru do pieczenia. W tym celu wycinamy z papieru większe kwadraty, układamy je na foremce do babeczek i wduszamy szklanką. Następnie w środek wlewamy ciasto ***
*** Na wierzchu babeczek układamy umyte i osuszone owoce ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Przez pierwsze 20 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika, bo możemy nabawić się zakalca ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ