Śniadaniowe placuszki bananowe
Domowe racuszki z bananów, to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie lub deser. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki i już można smażyć. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!
Placuszki najlepiej zrobić z bardzo dojrzałych bananów, mogą być nawet takie z brązową skórką, ważne aby były dobre (nie zgniłe) w środku.
Składniki:
3 małe banany lub 2 większe
300ml mleka
3 jajka
320g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
olej do smażenia
miód, konfitura lub krem czekoladowy do podania
zamiennie placuszki można oprószyć cukrem pudrem
*** Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem ***
*** Wbijamy jajka, mieszamy ***
*** Następnie do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy placek ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy z konfiturą, miodem, kremem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ