Sernik królewski z owocami


Sernik królewski z owocami

Pyszny, kremowy sernik na kruchym cieście kakaowym z owocami lata. Ciasto palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej tortowej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200g zimnego masła

1 jajko

1 szklanka drobnego cukru

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • Masa serowa:

1kg mielonego twarogu – może być z wiaderka

6 jaj

1,5 szklanki cukru

70g masła

280g serka waniliowego homogenizowanego (użyłam Danio)

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy

  • Dodatkowo:

ok 400g owoców typu maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, jagody, morele, brzoskwinie itp.

 

 

 

*** Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę i wbijamy jajko ***

*** Całość siekamy nożem, aż powstanie kruszonka, a następnie zagniatamy wszystko na jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i umieszczamy na około 1 godzinę w zamrażarce ***

*** Masa serowa. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Jajka wbijamy do miski miksera, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy ***

*** Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mielony oraz serki homogenizowane. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy roztopione i przestudzone masło ***

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 26 cm). Na dno ścieramy na tarce jedną część ciasta z zamrażarki ***

*** Na starte ciasto delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy ***

*** Na masie układamy owoce ***

*** Na wierzch ścieramy drugą część ciasta ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 70 minut ***

*** Studzimy w uchylonym piekarniku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE