Naleśniki piwne


Naleśniki piwne

To chyba moje ulubione ciasto na naleśniki, choć amatorką piwa wcale nie jestem. Są bardzo delikatne, pysznie rumiane i aromatyczne. Świetnie nadają się na krokiety i do dań wytrawnych. Można je faszerować mięsem, serem, warzywami itp. Zawsze świetnie smakują. Polecam!

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

2 szklanki piwa

pół łyżeczki soli

pół pęczka natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajka, wlewamy piwo ***

*** Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Do ciasta dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy jedną dużą nabierkę ciasta i rozprowadzamy za pomocą łyżki na cienki placek ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, aż ciasto się „zetnie” i przekładamy na drugą stronę ***

*** Smażymy krócej niż poprzednio, aż ciasto zacznie się rumienić ***

*** Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wlewamy nabierkę ciasta, wyrównujemy i w ten sposób smażymy kolejne naleśniki, aż do wykończenia ciasta. Mi wyszło 10 sztuk cienkich i dużych naleśników ***

*** Takie naleśniczki świetnie nadają się do dań wytrawnych, możemy w nie zawinąć dowolny farsz na przykład mięsny albo serowy i podpiec na patelni lub w piekarniku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE