Naleśniki piwne
To chyba moje ulubione ciasto na naleśniki, choć amatorką piwa wcale nie jestem. Są bardzo delikatne, pysznie rumiane i aromatyczne. Świetnie nadają się na krokiety i do dań wytrawnych. Można je faszerować mięsem, serem, warzywami itp. Zawsze świetnie smakują. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 szklanki piwa
pół łyżeczki soli
pół pęczka natki pietruszki
olej do smażenia
*** Do miski wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajka, wlewamy piwo ***
*** Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***
*** Do ciasta dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy jedną dużą nabierkę ciasta i rozprowadzamy za pomocą łyżki na cienki placek ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika, aż ciasto się „zetnie” i przekładamy na drugą stronę ***
*** Smażymy krócej niż poprzednio, aż ciasto zacznie się rumienić ***
*** Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wlewamy nabierkę ciasta, wyrównujemy i w ten sposób smażymy kolejne naleśniki, aż do wykończenia ciasta. Mi wyszło 10 sztuk cienkich i dużych naleśników ***
*** Takie naleśniczki świetnie nadają się do dań wytrawnych, możemy w nie zawinąć dowolny farsz na przykład mięsny albo serowy i podpiec na patelni lub w piekarniku ***
*** SMACZNEGO ***