Jajka po szkocku


Jajka po szkocku

Prawdziwy przysmak! Pomysł na szybki i pyszny obiad lub efektowną przekąską na przyjęcie. Ugotowane na twardo jajka (u mnie przepiórcze, ale mogą być kurze), otulone warstwą aromatycznego mięsa mielonego pachnącego musztardą i usmażone w chrupiącej oraz rumianej panierce. Palce lizać!

 

 

Składniki:

7-10 jajek przepiórczych (lub 3-4 jajka kurze)

400g mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko kurze

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka musztardy

pół pęczka szczypiorku

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

  • Panierka:

pół szklanki mąki

pół szklanki bułki tartek

1 jajko kurze

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

*** Jajka gotujemy a twardo (jajka przepiórcze wkładamy kolejno do mocno osolonego wrzątku i gotujemy przez 3 minuty) ***

*** Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, musztardę, 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek oraz przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Ugotowane jajka obkładamy warstwą mięsa na grubość około 0,5 cm ***

*** Formujemy kulkę i obtaczamy w mące ***

*** Następnie kulki mięsa obtaczamy kolejno najpierw w rozbełtanym jajku, a następne w bułce tartej ***

*** Smażymy w głębokim oleju. Najpierw w garnku dobrze rozgrzewamy tłuszcz, następnie zmniejszamy moc palnika do średniej i wkładamy kolejno kulki mięsa ***

*** Smażymy do momentu, aż kulki ładnie się zrumienią z każdej strony – około 7-10 minut ***

*** Po wyjęciu z oleju układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE