Jagodowa fantazja
To ciasto z wielkim efektem wow i to zarówno wizualnym, jak i smakowym. Koniecznie musicie je zrobić, nie jest ani trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne, więc naprawdę polecam!
* Foremka do ciasta której użyłam ma wymiary 20×32 cm
Składniki:
- Biszkopt:
5 dużych jajek
200g cukru
130g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
20g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Do nasączenia:
pół szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 łyżki soku z cytryny
- Masa jagodowa:
600g jagód (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki cukru
1,5 szklanka wody
2 galaretki jagodowe lub borówkowe
300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- Masa śmietankowa:
250g serka mascarpone
350ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru – do smaku
*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***
*** W osobnej misce mieszamy mąki razem z proszkiem i kakao ***
*** Wszystko przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***
*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja blaszka ma wymiary 20×32 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15-20 minut, do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***
*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce i nasączamy go wodą wymieszaną z cukrem oraz cytryną ***
*** Przygotowujemy masę jagodową. Do garnka wsypujemy jagody, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i zagotowujemy ***
*** Po około 2-3 minutach, całość zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i wszystko miksujemy na gładki mus, który dzielimy na dwie równe części i odkładamy do wystudzenia ***
*** W misie miksera umieszczamy 300ml śmietanki kremówki i miksujemy, aż zacznie gęstnieć, ale nie za długo, śmietanka nie ma być zupełnie sztywna ***
*** Następnie śmietankę mieszamy dokładnie z jedną częścią musu jagodowego ***
*** Mus wylewamy na pierwszy blat ciasta ***
*** Mus delikatnie zakrywamy drugim blatem ciasta, który także nasączamy wodą z cukrem oraz cytryną. Całość umieszczamy w lodówce ***
*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz śmietankę i całość miksujemy na gęsty krem. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, mieszamy ***
*** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***
*** Na wierzch wylewamy delikatnie pozostały mus jagodowy (jeśli mus przez ten czas za mocno stężał można go bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać. Podgrzewanie musi być dosłownie minimalne i chwilowe aby nie stracić żelujących właściwości galaretki) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ