Dorsz po toskańsku
Pomysł na szybki i pyszny obiad z wykorzystaniem filetów dorsza. Soczysta i rumiana rybka w kremowym sosie śmietankowym ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami. Danie palce lizać!
Składniki:
ok 0,5 kg dorsza
sól, pieprz cytrynowy
pół szklanki mąki pszennej
garść orzechów włoskich
3 garści szpinaku
250ml śmietanki kremówki
kilka plasterków suszonych pomidorów
1-2 łyżki tartego parmezanu
olej do smażenia
*** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym ***
*** Kawałki ryby obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano z każdej strony ***
*** Rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy orzechy i szpinak ***
*** Wszystko zalewamy śmietanką i dodajemy tarty parmezan ***
*** Całość zagotowujemy ***
*** Dodajemy ponownie podsmażone kawałki ryby ***
*** Dokładamy pokrojone na paseczki suszone pomidory ***
*** Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ