Cannelloni ze szpinakiem i ricottą


Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Dziś zapraszam na pyszne danie wegetariańskie z piekarnika. Duże rurki makaronowe wypełnione delikatnym, kremowym serowo-szpinakowym farszem i zapiekane pod sosem pomidorowo-beszamelowym. Po prostu niebo na talerzu!

 

 

Składniki:

250g makaronu cannelloni

500g mrożonego szpinaku

400g serka ricotta lub innego serka śmietankowego

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka masła najlepiej klarowanego

  • Beszamel:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • Sos pomidorowy:

3 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki pikantnego ketchupu

  • Dodatkowo:

20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella)

 

 

 

*** Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek ***

*** Dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy przez około 5 minut często mieszając. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia ***

*** Do przestudzonego szpinaku dodajemy ser ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy beszamel. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ciągle mieszając. Następnie wlewamy mleko i gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową ***

*** Rurki nadziewamy farszem szpinakowym (należy sprawdzić na opakowaniu, czy nie wymagają wstępnego podgotowania) ***

*** Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 1/3 sosu beszamelowego. Układamy poziomo rurki z nadzieniem i całość polewamy resztą sosu. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem i tak powstałym sosem polewamy wierzch zapiekanki ***

*** Całość posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez 40 minut ***

*** Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać około 10 minut, aby zapiekanka dobrze się „związała”, wówczas łatwiej będzie ją podzielić na porcje i nakładać na talerze ***

*** SMACZNEGO ”

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE