Cheescakesticks czyli serniczki na patyku
Ciasto inne niż wszystkie, bo bardzo efektownie podane i mega pyszne. A tak naprawdę to upieczony sernik, oblany polewą czekoladową i ładnie przyozdobiony. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wszyscy goście będą tymi deserkami oczarowani. Polecam!
UWAGA! Z podanych składników otrzymamy dwa serniki o średnicy 22 cm (pieczemy je razem), czyli aż 24 kawałki serniczków na patyku. Jeżeli potrzebujemy mniej, możemy zrobić sernik w jednej blaszce z połowy składników. Możemy też część serniczków zostawić w zamrażarce i na przykład oblać czekoladą kilka dni później, przy kolejnej okazji.
Składniki:
- Spód:
150g mąki pszennej
30g cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50g masła
- Masa serowa:
1kg sera mielonego (może być z wiaderka)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)
8 jajek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy
300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- Polewy:
200g białej czekolady
200g mlecznej czekolady
200g gorzkiej czekolady
*** Przygotowujemy spód serniczków. Na blat lub do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i pokrojone w kostkę zimne masło ***
*** Wszystko siekamy nożem ***
*** A następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Dwie tortownice lub ranty cukiernicze o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód ***
*** Ciasto dzielimy na pół i wykładamy równomiernie na spodzie blaszek ***
*** W misie miksera umieszczamy ser mielony, budynie, jajka, drobny cukier i cukier waniliowy oraz śmietankę ***
*** Wszystko miksujemy na jednolitą masę, ale tylko do połączenia się składników. Nie należy miksować zbyt długo aby masa się nie napowietrzyła ***
*** Masę serową dzielimy na pół i wylewamy do blaszek z ciastem, wyrównujemy ***
*** Blaszki z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 70 minut ***
*** Po upieczeniu serniki od razu oddzielamy za pomocą ostrego noża od brzegów blaszki. Ciasto podczas pieczenia dość mocno urośnie, a potem opadnie, gdy będzie oddzielone od blaszki opadnie równo z każdej strony ***
*** Serniki wyjmujemy z blaszki dopiero gdy będą całkowicie zimne. Najlepiej po wystudzeniu włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie każdy sernik dzielimy na 12 kawałków ***
*** Do serniczków delikatnie wbijamy patyczki i układamy je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały. Wkładamy do zamrażarki na około 5 godzin ***
*** Przygotowujemy polewy. Czekolady łamiemy, przekładamy do miseczek i roztapiamy kolejno w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej ***
*** Zamrożone serniczki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub polewamy nią i wyrównujemy ***
*** Serniczki w plowie odkładamy na talerz, czekolada bardzo szybko zastyga, gdyż ciasto jest zamrożone ***
*** Serniczki ozdabiamy według upodobań. U mnie paseczki z pozostałej czekolady i kajmaku, owoce, suszone kwiaty jadalne oraz paseczki batonika snickers. Gotowe serniczki schładzamy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ