Kurczak po toskańsku
Szybki obiad w pół godzinki, gdyż toskańska kuchnia słynie z prostych i niezwykle smacznych potraw. Kruche i soczyste mięsko drobiowe duszone z pomidorkami i szpinakiem w kremowym sosie śmietankowym. Palce lizać.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz, oregano
pół szklanki mąki pszennej
150ml bulionu
150ml śmietanki kremówki
pół słoiczka suszonych pomidorów
3 garści szpinaku
1-2 łyżki tartego parmezanu
olej do smażenia
*** Mięso z kurczaka kroimy w grube paski ***
*** Filety oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano ***
*** Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory ***
*** Dokładamy szpinak ***
*** Całość zagotowujemy i delikatnie mieszamy ***
*** Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje a szpinak zwiędnie ***
*** Zdejmujemy z ognia i posypujemy tartym parmezanem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Z czym najlepiej podawać?
Ja najbardziej lubię z ryżem, ale z makaronem czy ziemniaczkami też jest ok