Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku
Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe z rumianym i soczystym mięskiem, pieczarkami oraz kolorowymi warzywami. Danie palce lizać!
Składniki:
2 filety z kurczaka
20dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 papryczka chilli (lub pół albo kawałek)
kilka pieczarek
1 marchew
1 czerwona papryka
1 główka młodej kapusty
1/3 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku
olej do smażenia
*** Mięso z kurczaka kroimy w grube pasy i obsypujemy przyprawą ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni wytapiamy pokrojony na kawałki boczek wędzony. Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli ***
*** Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę chilli, mieszamy ***
*** Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy przez chwilę ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Wszystko dodajemy na patelnię mieszamy i znowu smażymy jeszcze 1-2 minuty ***
*** Następnie dokładamy grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Mieszamy, wlewamy bulion lub wodę i zagotowujemy ***
*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso i zmniejszamy moc palnika ***
*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie potrawę przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Potrawę obsypujemy siekanym koperkiem i dusimy jeszcze przez kilka minut już bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ