Soczyste kotlety z udek kurczaka
Są rewelacyjne w smaku. Mięso z udek jest dużo bardziej soczyste niż pierś z kurczaka, jednak pamiętajcie, że trzeba je trochę dłużej smażyć. Świetne danie na rodzinny obiad. Polecam!
Składniki:
4-5 udek kurczaka (lub gotowych filetów z udek – bez skóry i kości)
1 jajko
pół szklanki mąki
2-3 łyżki mleka
1 szklanka bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek ***
*** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy ***
*** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***
*** Kotlety obtaczamy kolejno w mące ***
*** Następnie panierujemy w rozmieszanym z mlekiem jajku, a potem w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony ***
*** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ