Cordon bleu z kurczaka
Bliski krewny kotleta de volaille, ale różniący się nadzieniem i sposobem wykonania (jak dla mnie te są dużo łatwiejsze ;)) To mięsko wprost rozpływa się w ustach, jest chrupiące i pięknie rumiane z zewnątrz oraz przepysznie soczyste w środku. Polecam!
Składniki na dwa kotlety:
1 duży pojedynczy filet z kurczaka
2 plasterki szynki
2 plastry sera żółtego
sól, pieprz
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Filet z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy ***
*** Rozbite mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem ***
*** Na każdym kotlecie układamy plasterek szynki i sera ***
*** Składamy na pół, lekko dociskamy ***
*** Kotlety obtaczamy w rozbełtanym jajku ***
*** A następnie w bułce tartej. Brzegi należy zakleić i dobrze obtoczyć w panierce, aby podczas smażenia nie wypłynął ser ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety ***
*** Rumienimy mięso po około 6-7 minut z każdej strony ***
*** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ