Cordon bleu z kurczaka


Cordon bleu z kurczaka

Bliski krewny kotleta de volaille, ale różniący się nadzieniem i sposobem wykonania (jak dla mnie te są dużo łatwiejsze ;)) To mięsko wprost rozpływa się w ustach, jest chrupiące i pięknie rumiane z zewnątrz oraz przepysznie soczyste w środku. Polecam!

 

 

Składniki na dwa kotlety:

1 duży pojedynczy filet z kurczaka

2 plasterki szynki

2 plastry sera żółtego

sól, pieprz

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

*** Filet z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy ***

*** Rozbite mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Na każdym kotlecie układamy plasterek szynki i sera ***

*** Składamy na pół, lekko dociskamy ***

*** Kotlety obtaczamy w rozbełtanym jajku ***

*** A następnie w bułce tartej. Brzegi należy zakleić i dobrze obtoczyć w panierce, aby podczas smażenia nie wypłynął ser ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety ***

*** Rumienimy mięso po około 6-7 minut z każdej strony ***

*** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE